diumenge, 19 de maig del 2013


El tresor 'porno' de Jorge Oteiza a l'IVAM

"L'IVAM s'apunta un gran gol amb aquesta notícia: aquest mig centenar d'obres constitueixen no només un petit tresor artístic capaç de donar explicació a algunes de les moltes neures i explosions del seu autor, un dels personatges més volcànics que ha produït la història de l'art al segle XX. La sèrie es podrà visitar a partir del proper 13 de juny a l'IVAM, dins de l'exposició Oteiza íntim i secret "





Jordi de Oteiza és un dels escultors espanyols més importartantes del nostre país. Nascut el 21 d'octubre de 1908 a el si d'una família acomodada dedicada a l'hostaleria, les seves diferències amb Chillida, un altre gran de l'escultura, van marcar la seva obra, en un principi influenciada per Picasso. Va compartir la seva faceta d'escultor amb la seva inquietud pro la poesia, l'arquitectura i
Premi Pevsner (1996); Medalla d'Or a les Belles Arts; Doctor Honoris Causa per la Universitat del País Basc; Medalla del Cercle de Belles Arts de Madrid; Medalla d'Or de Guipúscoa (1998), Gran Premi d'Escultura de la IV Biennal de São Paulo (1957) ... i és que Oteiza va tenir, a més, una gran inquietud per la poesia, l'arquitectura i la filosofia.

El 2003, després de més de mig segle treballant, Oteiza mor a Sant Sebastià. Aquest mateix any s'inaugura a la localitat navarresa de Alzuza el Museu Oteiza Museoa, en honor a l'artista. La Fundació Museu Jorge Oteiza guarda en un edifici dissenyat per Francisco Javier Sáenz de Oiza la col·lecció personal d'Oteiza, qui la va donar a la Fundació que porta el seu nom, en la qual intervé el Govern de Navarra; està composta per 1.650 escultures, 2.000 peces del seu laboratori experimental i la seva biblioteca personal, a més d'una extensa presència de dibuixos i collages.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada