dimecres, 5 de juny del 2013

Federico García Lorca o la caiguda de les màscares







L'any 1985, tenia jo 19 anys, un amic em va regalar “El público i Comèdia sin título ",  dues obres teatrals pòstumes de Federico García Lorca. El llibre porta una dedicatòria, per això sé bé la data, dedicatòria que avui he tornat a rellegir i m'ha emocionat.

El público em va captivar sobre manera ... em va impressionar, va ser tot un descobriment. La contraposició que Lorca planteja entre dos tipus de teatre: el que posa de manifest un drama autèntic i íntim de l'acte front a una part del públic que prefereix una representació que no l’enfronti a la veritat.  Contraposició per tant, entre el que Lorca denomina "Teatre a l'aire lliure" O "Teatre sobre la sorra".

Es tracta d'una crítica al teatre convencional i a la mateixa societat, que implica el tractament de temes existencials d'una manera directa i dura, despullada d'ornament.
Una crítica sobre el comportament humà i els convencionalismes. Una necessitat imperiosa d'enderrocar les màscares que acompanyen el discórrer de l'obra i de la vida. Les màscares representen els prejudicis d'una societat convencional, les màscares són el no-real, l'engany: la hipocresia en les relacions, en l'amor (reivindica Lorca les relacions homosexuals).

El surrealisme de "El público em va impressionar" i també els temes tractats que demostraven una autoafirmació del la manera de ser i sentir del seu autor.

"El Público" es va escriure l'any 1930, jo la vaig llegir al 1985 i ara, al 2013 encara és sorprenent, no tant ja per la seva forma, sinó pel seu contingut. Les màscares no cauen tan fàcilment, sembla. La societat encara està carregada de prejudicis, enganys i aparences. I als fets em remeteixo.

Avui Google homenatja el 115 aniversari del seu naixement. Jo, també crec que seria un bon moment per llegir o rellegir "El Público", obra de teatre per a la reflexió.

4 comentaris:

  1. Amb Romancero gitano, estirat de la biblioteca de casa dels pares, vaig tenir les primeres ínfules d'esdevenir poeta, amb versos tan impossibles com maldestres. Vint-i-molts anys després, l'aprenentatge continua, i la meva passió lorquiana també: des dels seus poemes a les seves peces teatrals, sofertes i versemblants. Un camí que dóna gust recaminar-lo de tant en tant, espigolant tot allò que ens demani el cos i l'ànima. Ja sigui avui, commemorant el seu 115è aniversari o d'aquí a uns mesos, quan sigui una data qualsevol.

    Sempre hi haurà lloc per als Poetes (en majúscula, com ha de ser!) com FGL, per exemple.


    d.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt d'agrair a Lorca si va despertar en tu el poeta que sens dubte ets. No deixar de sorprendre's, aprendre i evolucionar ... un camí que no ha d'acabar mai mentre un viu no per sentir-se, sinó per estar realment viu.

      Un camí que ara és molt més fàcil compartir.

      I si volem ser illa una estona ... no connectem!

      Encantada de tenir-te per aquí Deomises, com sempre :-)

      Elimina
  2. gràcies per recordar-nos a Lorca i la teua experiència amb ell encara que és inoblidable

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tan inoblidable Xelo ... Aprofito per desitjar-vos molta sort aquest cap de setmana, que sé que no us caldrà però ...
      Jo no podré anar, no ho he pogut quadrar ... per a la propera!

      Elimina